Wrzuć truskawki do ciasta i usmaż. To najbardziej puszyste placuszki z owocami

Dodano:
Placuszki z truskawkami Źródło: Shutterstock / Trending Now
Te placki z truskawkami możesz jeść na śniadanie, obiad na słodko, kolację albo podać je jako deser. Robi się je ekspresowo.

Placuszki z owocami to proste danie, które latem można robić z różnych owoców. Naszym zdaniem te w wersji z truskawkami to jedne z najlepszych. To puszyste placki jogurtowe, które zrobisz w kwadrans. Bez miksera – wystarczy wymieszać składniki.

Jak zrobić placki z truskawkami?

Aby zrobić to proste ciasto, wystarczy widelec albo rózga do wymieszania składników. Same owoce najlepiej pokroić na dość drobne kawałki. Wystarczy je po prostu dorzucić do ciasta. Podczas smażenia owoce mogą puszczać sok, ale nie należy tym się przejmować. Ja jednak czasem po kolejnej turze takich placków, przecieram patelnię ręcznikiem papierowym i ponownie wlewam odrobinę oleju.

Przepis: Placki jogurtowe z truskawkami

Puszyste placuszki owocowe.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
650 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstarktu wanilinowego
  • 1 łyżka cukru
  • 170 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • 1 szklanka drobno pokrojonych truskawek
  • 4 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaWymieszaj rózgą jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodaj jogurt oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Na koniec wrzuć do ciasta pokrojone truskawki.
  2. Smażenie plackówNa patelnię wylewaj niewielką ilość oleju. Rozgrzej dobrze i kładź porcje ciasta. Smaż placki na złoto z obu stron.

Do placków można dodać także inne owoce. Świetnie sprawdzą się tu czarne jagody albo borówki. Można też usmażyć placuszki z porzeczkami czarnymi oraz czerwonymi. Do ciasta można również dodać wydrylowane i pokrojone na mniejsze cząstki wiśnie albo czereśnie.

Placuszki można zrobić również na kefirze albo na maślance. Wystarczy zastąpić nimi w przepisie jogurt naturalny. Będą miały nieco bardziej wyrazisty smak, ale wyjdą równie puszyste.

Jak podawać placki z owocami?

Placuszki na jogurcie najlepiej smakują posypane odrobiną cukru pudru, ale możesz je podawać z innymi ulubionymi dodatkami. Mogą to być słodkie syropy (np. syrop klonowy albo domowy syrop malinowy), polewa czekoladowa, sosy owocowe. Placki można też zaserwować ze śmietaną albo gęstym jogurtem. Na talerzu można też ułożyć świeże owoce. W wersji deserowej placki można podać z lodami i bitą śmietaną albo słodkim sosem czekoladowym (rewelacyjnie będzie tu pasowała biała czekolada).

Placuszki z truskawkami czy innymi owocami łatwo też spakować do pracy, czy na jednodniowy wypad za miasto.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...